Emotionel tiltrækning forstærkes af seksuel ophidselse
Emotionel tiltrækning forstærkes af seksuel ophidselse. Måske derfor er rådet: “Gå ikke i seng med ham den første aften!” blevet sagt uendeligt mange gange.
At der er videnskab bag det, kommer måske bag på flere?
Seksuel ophidselse har stor indflydelse på vores risikovillighed og opfattelse af omverdenen. Altså dermed også på, hvordan vi oplever os selv i møder med hinanden.
Driften til at reproducere os
En helt grundliggende livs-opretholdende impuls i alle levende væsner – vi mennesker inklusive – er at reproducere sig. Derfor er en meget væsentlig del af vores fysiologi i sving med det formål.
Bla. Testosteron, Oxytocin, Dopamin. Adrenalin og noradrenalin.
Frigivelsen og nedbrydelsen af dem i varierende kombinationer er styrende for vores risikovillighed, aggression, tendens til at socialisere og søge kontakt, emotionel tiltrækning, nydelse, lyst, belønning – og ikke mindst kamp- og flugt reaktioner.
Det betyder kort beskrevet, at seksuel ophidselse i det hele taget som sådan – og når den opstår i forbindelse med andre aktiviteter – leder til at vi undervurderer risici.
Vi oplever ganske enkelt at belønningen for disse aktiviteter opleves som: Umiddelbar, ligetil og mere tiltrækkende.
Vi er for eksempel mere tilbøjelige til at indgå økonomiske risikable aftaler, hvis vi samtidig oplever seksuel ophidselse!
Seksualitet i markedsføring
Det er kendt i forhold til markedsføring. Her bruges seksuelle stimuli direkte og i det mere skjulte.
Konkret betyder det også, at emotionel tiltrækning kan forstærkes blot ved at spille på seksuelle toner i et møde.
Det, at jeg opfatter et menneske som seksuelt tiltrækkende, eller bare oplever det, vi gør sammen, som seksuelt ophidsende, øger følelsen af lyst og belønning ved at være sammen med det menneske.
Min krops fysiske reaktioner forstærker gensidigt min kognitive og emotionelle oplevelse af det, som sker. Mødet føles mere intenst, spændende og det bliver “indlysende” og let at se, at vi er forbundet med hinanden.
Hov!
Vil det sige, at hvis jeg bringes- eller bringer mig i seksuel ophidselse, erkendt eller subtilt, så vil det ændre måden jeg opfatter både dig og mig på?
Ja!.. Totalt.
Det giver så en snak om autonomi og integritet nogle nye vinkler!
Bliver autonomi illusorisk?
Autonomi og integritet bliver på sin vis illusorisk…
De klassiske Tantras peger sammen med moderne systemisk videnskab på, at vi ikke fungerer som egen-eksistente individer,
Vi opstår så at sige opstår på ny i evigt skiftende kontekster.
Vores krop fungerer som et levende organisk neuralt netværk, der er kontinuerligt forstyrres af tilsvarende netværk og alverdens kaotiske påvirkninger fra det omgivende miljø. Uden alt det, der er udenom, vil kroppen overhovedet ikke fungere.
Alt indhold, alle tanker, bevægelser, indfald og udfald, følelser, emotioner, mad, ilt, vand, stofskifte er 100% koblet- og integreret i det, vi kalder for vores “omgivelser.”
Vi fødes med et potentiale og en funktionsmåde, og generer grundliggende vidt forskellige udtryk afhængigt at de indtryk, der serveres… eller vi selv opsøger.
Vi har ganske enkelt ikke kontrol over en skid!
Illusionen om kontrol
Når nogen (mange) så alligevel forsøger at skabe og opretholde en illusion om kontrol, så hænger den også sammen med, at vi lever- og virker- i samfund med sprog og spilleregler, som beror på kontrol.
Vi skal gøre som om, at vi handler forudsigeligt og passende.
Det forventes af os, at vi træffer “bevidste, overvejede og uafhængige beslutninger”
I virkeligheden er måden, vi handler på – så påvirket af hormonelle reaktioner, det vi har lært og erfaret, neurologiske processer og de sociale og miljømæssige kontekster, vi befinder os i.
– at kontrol er umulig.
Det ene kan end ikke isoleres fra det andet. Kompleksiteten og uforudsigeligheden i dette “system” er total.
Autonomi er mere illusorisk end reel!
Alt, hvad jeg gør, er ganske enkelt indlejret i en øjeblikkelig kontekst. Hvordan kan jeg opretholde integritet, når jeg hver eneste minut forandres af de mindste ændringer i både det, som sker omkring mig og i mig? Vel at mærke på en måde, der end ikke er styret af min forstand eller vilje?
“Pas nu på dig selv lille skat”, siger moren til Lotte sin store teenagedatter, inden hun tager til fest på gymnasiet.
“Det skal jeg nok mor” – svarer hun.
Sekundet efter er hun “noget andet” .. eller “en anden”.
Seksuel ophidselse og læring
Hvad der hører til denne betragtning er også at akkurat de samme hormoner spiller en rolle i indlæring og træning.
Lotte fra 1. Gymnasieklasse lærer med andre ord bedre og hurtigere, når hun føler sig seksuelt opstemt end. hvis hun ikke gør det!
Dvs. vi lærer meget hurtigt at bevæge os i seksuelle kontekster. Ikke bare om noget seksuelt, men om alt det der ellers foregår – understøttet af at vi er seksuelt ophidsede eller bare “-vågne”. Vi tiltrækkes og belønnes også af det. Altså kroppen giver os tilfredsstillelse.
Oxytocin der frigives under seksuel ophidselse og orgastiske oplevelser fremmer tillid, følelsen af samhørighed, emotionel tiltrækning og social tilknytning. Hormonet er også tæt forbundet med læring, lysten til at samarbejde og støtte hinanden.
Frem for alt medvirker Oxytocin til at forstærke bestemte adfærdsmønstre – hvilket jo også er helt afgørende for at udvikle læring og praksis.
Emotionel tiltrækning til mine lærere
Jeg husker, at de lærere jeg igennem livet har lært mest af. Og her tænker jeg med ordet “lærere” på møder og mennesker, jeg ser tilbage på, hvor jeg virkelig havde oplevelsen at at erkende noget nyt . Var de, jeg også virkeligt godt kunne lide også de, jeg måske endda var tiltrukket af?
Prøv bare at reflektere over, hvor hurtigt to mennesker som begynder at relatere regelmæssigt seksuelt-intimt med hinanden, meget hurtigt spejler hinanden!
De søger fælles, rytme, tempo og takt. Seksualiteten og intimiteten giver dem begge oplevelsen af en selvfølgelig forbindelse.
Ja der behøver end ikke at være en fysisk kontakt.
Markedsføring kan også virke intim, når den skaber seksuel kontekst.
Chat og mailkorrespondance kan, når den også er seksuelt-intim, gøre det samme.
Det er med andre ord end ikke nødvendigt at mennesker “dyrker hud-med-hud”-sex med hinanden. Bare det at anerkende seksuel lyst og ophidselse i en fælles kontekst rækker udtalt eller u-udtalt.
Emotionel tiltrækning imellem Lotte og Per
Okay…
Seksuelt vækkende kontekster forandrer altså drastisk vores opfattelse af det hele, og fremmer vores evne til at lære!
Datter Lotte i 1.G møder så Per fra 3G til festen, og finder ham super lækker. “Haps” siger de til hinanden, og elsker på hans futon hjemme i kælderværelset hos sine forældre.
Han kommer i hende.
Og ca. 10 sekunder efter falder niveauet af- og forholdet imellem alle de hormoner, jeg har nævnt i ovenstående i ham.
“Øh… bruger du noget?” .. Spørger han?
“Nej… Jeg troede, at du tog kondom på!” – Hun ser forskrækket på ham.
Nu dropper og forandres hormonsammensætningen også i hende!
Pludselig er han overhovedet ikke tiltrækkende mere.
Det er hun heller ikke!…
Han skynder sig ud af sengen, og går ud på badeværelset for at vaske det hele af! Imens tænker han “fuck fuck fuck…”
Hun ligger derinde og føler sig totalt ubehageligt til mode og usikker.
Verden har forvandlet sig med et!
Emotionel tiltrækning uden sex
Jeg er sikker på, at MANGE kan genkende situationer som denne?!
“Gå ikke i seng med ham den første aften…” .. Måske heller ikke de næste?
Vær først sammen!
Uden den rus, som i den grad skrifter perspektiv og kontekst.
Hvis, det er rart, så vil det være basis for at relatere nært.
Jeg vil sige det sådan:
Jeg gør ikke seksualitet til det, som betinger, hvem jeg vil leve nært sammen med. I virkeligheden berøres og bevæges jeg “nært” af alle mennesker, dyr og planter, jeg møder.
Spørgsmålet er, hvordan jeg anerkender det?
Der er det der “hvordan” igen, som jeg gerne peger på.
Hvordan møder jeg “det hele” og dermed også den “Mads Jesper”, som opstår lige i dette øjeblik?
Er du også nysgerrig på at undersøge “hvordan”.. i et fællesskab af mennesker?