grundkursus i tantramassage

Red legen og med den elskoven

” Red legen og med den elskoven ” er overskriften på dette indlæg. Hvad er det sker, når vi opdrages tidligere og tidligere ud af at lege?

At fremme legen hos børn

Den bedste måde at FREMME et barns opdagelses-lyst på er at give det mulighed for at lege frit, hvor det ikke føler sig under opsyn eller kontrol. På den uordentlige byggelegeplads, i den vilde have eller på høloftet med at undersøge hvor langt og dybt man kan springe ud i høet etc.

At forhindre leg hos børn

Vil vi derimod tæmme denne naturlige lære- og legelyst, så skal vi blot indføre strengt regulerede legepladser, med perfekt digitalt funktionerende legetøj og frem for alt igen og igen henvise til alle de farer, der er forbundet med at lege. Vi skal gøre børnene så ængstelige, at de ikke tør gøre noget selv, uden at holde den ligeså ængstelige mor eller far i hånden.

Sådan tæmmes lyst!

Præcis sådan fremmes eller tæmmes også lysten hos os som voksne.

Den aller bedste måde at sætte prop i lyst-vulkanen på, er igen og igen at fortælle hinanden historier om farerne ved “et udsvævende liv”, risikoen for at udstille sig selv, smittefarer, overgreb, ødelagt ry og karriere etc.

Homo eoconomicus

Det efterlader os som meget tydelige individer af arten “homo oeconomicus”: Det økonomiske menneske, der primært drives af en ide om at kunne kontrollere og styre sig som individ til et stadigt større udbytte for sig “selv.”

Homo oeconomicus handler for at få mest muligt UD af livet for sig – og vil allerhelst IKKE vide for meget om alt det, der sker omkring sig, som kan forstyrre illusionen om “sig selv som centrum i eget liv” og ambitionen om dette selv´s “udvikling”.

“Jeg vil ikke blandes ind i noget….” siger han/hun, uden at se at det levende ER ganske uordentligt og lystent blandet – og at kontrollen forsøger at sortere alt ud i fine kasser.

Det er MIT liv ?

Det er MIT liv siger han/hun – og jeg skal nok sørge for at må mest muligt ud af det – for mig!

Undervejs forsvinder den ganske uordentlige og kreative legelyst. Den erstattes af underholdning eller spil, der skal rumme muligheden for en gevinst – enten i form af anseelse eller kontant berigelse. En underholdning, der helst skal føles “sikker”. Dvs. typisk forbruges som passiv tilskuer.

Hvad, der også følger med, er følelsen af at være “adskilt” og oplevelsen af ensomhed: At kontakten til forbundetheden med alt hvad der er, kommer ud af syne.

Red legen og med den elskoven!

Alt dette spejler sig i vores elskovsliv. Både måden vi fjerner kontakten til denne så livsnødvendige lyst og impuls på…. og hvad vi sætter i stedet.

I elskoven finder selv-AFVIKLING sted.

Præcis som barnet “forvinder” ind i legen – lige indtil mor eller far siger: “Svin nu ikke din kjole til!” .. eller “Husk at vaske dine hænder, det kan være snavset!” for ikke at nævne: “Tænk lige på at du også skal lave lektier!” “ eller “Pas nu på – det kan være farligt!”

Hold nu op hvor har jeg som deltager på workshops oplevet at kursusledere, under øvelser snakker og fortæller, hvad jeg “nu skal” for at gøre det rigtigt eller “ikke forkert”.

Så ofte har jeg tænkt, hvor meget bedre det ville være, hvis workshop-lederne bare kom og legede med for en stund, i stedet for at ville kontrollere?

DET lærer vi af. At lege sammen med hinanden, uden at ville andet end at lege lige her og nu.

Red legen og med den elskoven ! Det er det, vi inviterer til på Mahamudrainstitut.

Red legen og med den elskoven i latter, glæde, naturlighed og tab af selvhøjtidelighed. Det er så let – når først der er fået øje på det.

 

Vær med her: Cupisofi og elskovskunst eller find et af de andre tilbud i menuen til venstre og leg med.

Previous Article
Next Article