tantra-litteratur

Tantra litteratur forslag

Hvad kan jeg læse af Tantra litteratur ? Kan du ikke lave en litteraturliste? Der findes SÅ meget der er skrevet under en overskrift, der indeholder “Tantra”, og det kan være svært at skille skidt fra kanel. Hvem afgør i øvrigt hvad der er skidt og godt?

Jeg har samlet nogle eksempler.

Ordet “en Tantra” henviser til en tekst eller mundtligt givet invitation til at iagttage “naturen” af sind og krop – ultimativt: “Naturen af alle fænomener” – det, som er.

Sådanne Tantras er givet og skrevet igennem tusinder af år. De kan udspringe af forskellige traditioner: Før-vedisk-, Vedisk-, Taoistisk-, Buddhistisk- og for nogles vedkommende alene knytte sig til bestemte formidlere.

Listen, jeg har udarbejdet her, er eksempler, jeg har fundet relevante. Mange af titlerne er på tysk eller engelsk.
Nogle steder nævner jeg blot forfatteren, så kan du selv søge titler på nettet.

Når alt kommer til alt, skal en Tantra erfares, mere end den skal forstås. Den fungerer som en invitation til at SE og derigennem erkende det, som ikke kan beskrives “sandt” igennem ord.

Teksten selv, fungerer som en invitation, Præcis som det må gælde for en invitation til en fest, så står det, der kan erfares til festen, ikke i invitationen til den. For at erkende det, må jeg møde op og være med i praksis.

tantra-litteratur

Tantra litteratur eksempler.

Taoistisk baggrund:

“Tao Te Ching”, Lao Tzu – f.eks. Genoversat af Hugo Hørlych Karlsen

“Zhuangzi”, Das Buch der Spontaneität”, Verlag Windpferd. – “Wandering in the Way: Early Taoist Tales and Parables of Chuang Tzu” translated by Victor H. Mair, 1994

“Dschung Dsi – Das wahre Buch vom südlichen Blütenland”, v. Richard Wilhelm 1912, Anaconda

De taoistiske originaltekster er ikke altid lette at læse. De indeholder stor poesi og skønhed, og er fantastiske som invitationer til kontemplation.

Før-vedisk

Daniel Odier har skrevet om sine erfaringer og indvielse igennem en kvindelig tantrika i Himalaya. “Eintauchen in die absolutte Liebe” (tysk) findes også på fransk og muligvis på engelsk (?).

Han har udgivet flere, som jeg finder læseværdige.

Vedisk / før-vedisk baggrund:

“Vigyan Bhairav Tantra” – en af de ældste Tantra der kendes. Den kan findes i “Zen flesh, Zen bones”, Paul Reps, Penguin 1957, 1971,1991, 2000

“The Book of secrets, The Science of Meditation” – 1300 sider hvor OSHO gennemgår Vigyan Bhairav Tantra. Findes i forskellige oplag, på flere sprog.

OSHO

OSHO – har mere end nogen anden formidlet og undervist i gamle Tantra´s.

Antallet af bøger der er blevet til, som transskriptioner af sine undervisninger og foredrag er stort. Det meste har en meget høj kvalitet.

“Tantra – the supreme understanding” af Osho, der fremstår som kommentarer til “Mahamudras sang”, kan jeg varmt anbefale ..

OSHO har med baggrund i sine mange år som professor i filosofi, og i øvrigt havde et af verdens største biblioteker i privat regi – kommenteret og undervist i Tantras fra mange forskellige traditioner.

Buddhistisk baggrund.

Her er udvalget også meget stort, og det kan være vanskeligt at overskue det.

Jeg vender gerne tilbage til:

“Essentials of Mahamudra – Looking directly at the Mind”, Khenchen Thrangu Rinpoche, 2004,2014, Wisdom Publications

De to Suzukis:

Shunryu Suzuki – “Zen mind, beginners mind” udkom første gange i 1970

Daisetz T. Suzuki – “Das Innerste erfahren – Wesen und Sinn des Buddhismus” , findes på flere sprog.

Der er flere titler…

En nyere Zen mester, som jeg finder virkelig god, er:

Zensho W. Kopp. F.eks. “Die Freiheit des Zen”, 2007 -11, Schirmer Verlag. Fra sin hånd (eller mund) er der flere, som jeg vil anbefale. ..(Søg ham på nettet)

Også:

Yongey Mingyur Rinpoche, “Joyful wisdom”, 2009, Harmony Books.. (findes også på flere sprog), formidler med stor lune og humor.

Og så er der Nagarjuna! (imellem 1-3 årh. e.v.t)

Han må regnes til en af verdenshistoriens skarpeste tænkere. Buddhistisk munk og filosof.

Mūlamadhyamakakārikā er hans hovedværk.
Jeg kan anbefale den engelske oversættelse af Richard H. Jones. i serien “Buddhism´s most important Philosopher”, 2020

Die Lehre von der Mitte: (Mula-madhyamaka-karika) Zhong Lu (Philosophische Bibliothek), oversat og udgivet af Lutz Geldsetzer fra kinisisk.

Bodhichittavivarana , “Erläuterung des Erleuchtungsgeistes” , tysk oversættelse Guido Keller, Angkor verlag 2015

..

Dōgen´s “Eihei Kōroku” i 10 bind (1750 sider) … Udgivet på Wisdom Publications Boston oversat af Taigen Dan Laighton og Shohaku Ukumura rummer uvurderlig inspiration og enestående invitationer

Andet

Endelig kan jeg ikke komme udenom:

Jiddu Krishnamurti.

Han tog i sine unge år fuldstændig afstand fra al organiseret religion, og formidlede en enestående indsigt igennem sit lange liv. Det er fuldstændigt ligegyldigt, hvad jeg læser af ham, så formår ham med klarhed og varme at invitere til forundring og kontemplation i mig.

Forskning omkring sex og natur

Christoffer Ryan og Cacilda Jetha, “Sex at Dawn”, Published June 29th 2010 by HarperCollins.

The Red Queen: Sex and the Evolution of Human Nature, af Matt Ridley, Published April 29th 2003 by Harper Perennial (HarperCollins)

….

Wellness Tantra litteratur ..og “nu skal jeg nok fixe dig/jer-litteratur”

Igennem de senere år er der dukket en masse litteratur op, som jeg vil placere under betegnelserne “New-tantra” og “Wellness tantra” … De fremstår typisk som anvisninger til, hvordan man bliver “rigtig tantrisk” – en rigtig mand, elsker, kvinde, Tantriker, Dakini, Guddommelig, maskulin, feminin, får det perfekte parforhold etc… helt i overensstemmelse med den globale præstationskultur. Dem finder du ikke på ovenstående liste.