Zazen

Zazen – at åbne sig for det hele

Dōgen som introducerede “Zen” til Japan omkring 1230 inviterede til denne ret enkle praksis – også kaldet “Zazen”. Hvad er det som gør Zazen så nyttig for mig?

…….

Her til morgen, hvor jeg sad på puden, kom Gandalf flere gange hen og lagde sig imellem mine knæ. Det passede lige med at han kunne lægge sit hoved ovenpå mine hænder, som jeg gerne har hvilende i hinanden foran mig i Dhyana Mudra, når jeg sidder.

Invitationen fra ham, lod jeg ikke passere. Jeg kvitterede med at stryge mine hænder over hans silkebløde hoved, indtil han havde fået nok…

Det gentog sig flere gange. Han gik væk og kom tilbage og lagde sig på den måde tæt ind til mig.
Jeg var udmærket klar over, at det også handlede om at få mig til at rejse mig op, og lave noget morgenmad til ham og Mille.

Zazen

En Tantra inviterer til meditation. Den er ganske enkelt essensen i de klassiske Tantras.
Hvad betyder det så?
Det er enkelt: “At sidde…”

“At sidde og iagttage det, som er – uden at ville noget med det”

Dōgen som introducerede “Zen” til Japan omkring 1230 inviterede til denne ret enkle praksis – også kaldet “Zazen”.

Hvad er det som gør Zazen så nyttig for mig?

Ofte beskrives meditation som “koncentration”. Det finder jeg meget uheldigt. Det som koncentreres samler sig om sig selv. Som lys der koncenteres til en meget fokuseret stråle og blot oplyser et punkt. Koncentration lukker..

Zazen handler om opmærksom iagttagelse. Den åbner og åbner – indtil der ikke er noget skel imellem det “derinde” og det “derude”. At bevæge sig opmærksomt, vil jeg beskrive som “at få det hele bevidst med..”

Derfor anbefaler jeg også Zazen med åbne øjne.

Åbner eller lukker du i din praksis?

Hvor ofte ser jeg ikke meditation vist som en praksis, der lukker. Mennesker der med lukkede alvorlige ansigter sidder og virker fuldstændigt tilknappede?

“Åben øjnene og Smil” siger jeg gerne… At smile finder jeg vigtigt. At smile virker som en åbnende bevægelse.

Tænk på det at sidde roligt afspændt og mild på en bænk, og opmærksomt iagttage alt hvad der er omkring dig!
Med vedholdende øvelse vil det gå op for dig, at der ikke findes en grænse imellem naturen omkring dig, og naturen i dig. Du og jeg er ikke adskilte fra det som er, vi er det, som er..

Skulle et egern komme hoppende hen til dine fødder, eller en Gandalf lægge sit bløde hoved i dine hænder, så lad være med at gøre som om han forstyrrer. Det gør han overhovedet ikke!.. Han er også det, som er, og det naturligste er altså at møde både ham og dermed også mig i kærlig opmærksom berøring.

Tantra inviterer IKKE til at sige NEJ

Tantra inviterer ikke nogen til at sige “NEJ” og passe på sine grænser. Det kan nærmest ikke være fjernere.

En tantra øver den spontane naturlige bevægelighed og at anerkende det, som er, som det er. Se at du og jeg, egernet, fuglene og træerne, Gandalf og den lille kat som krydser vejen i den mørke skov alt sammen er udtryk af det samme…

Naturen af alt levende er at passe på sig selv, af sig selv. Det gøres bedst ved at være afspændt og opmærksom.

Zazen – at bevæges fra midten

At bevæge sig afspændte betyder ikke at være “slap” og heller ikke at være “spændt”. Det peger på at bevæges fra “midten”. Hverken fuldt åben eller lukket. At hvile der, hvor bevægeligheden er størst

I afspændthed vil bevægelse ske impulsivt og uden anstrengelse .. Det er det, som gør at vi kan passe på både os og hinanden!

Og ikke lukke os inde i koncentration og afgrænse os fra verden. Det er iøvrigt ganske umuligt at gøre det. Enhver grænse fungerer som en illusion. Spørg bare duen som flyver imellem “Tyskland” og “Danmark”! Eller forsøg at holde lugten fra ham, som slår en prut i bussen, ude?

Praksis-fællesskabet på Mahamudrainstitut

Previous Article
Next Article