Den frie vilje og duften der udløser ekstremt begær?

Hvordan er det lige med “den frie vilje?”

Har du nogensinde oplevet en hanhund få færten af en hunhund i løbetid?
Den duft udløser et så ekstremt begær, at den vil forsøge nærmest alt for at tilfredsstille det.

Det kan ligefrem føles smerteligt at overvære, når forløsningen af denne drift f.eks. stoppes af en lukket dør. Den arme hund synes fanget af kræfter, som den på ingen måde forstår.

Den frie vilje? .. virkelig?

Hvad får os til at tænke, at vi mennesker skulle have det anderledes? Vi fyldes også af voldsomme længsler og begær, som vi absolut ikke forstår naturen af. Nogle af dem kan have seksuel karakter. Andre synes mere diffuse som f.eks. længslen efter tryghed eller “kærlighed” uden at den nødvendigvis er koblet på noget seksuelt.

De fleste mennesker opfatter deres egen adfærd som et udtrykt af “den frie vilje”. Ja vi har endda indrettet det officielle samfund på den fortælling.

“Find ud af hvad du vil!”, siger moren til sin søn, som tilbringer de fleste af døgnets timer foran en computerskærm, i færd med at spille et meget realistisk krigsspil, der er designet til at han gøres afhængig af den stadige dopamin-rus, det udløser i hele hans krop.

Som at finde en myg, der fortrækker en øl

Den frie vilje – tager ganske enkelt afsæt i en ide om, at vi hver især har en “egen eksistens”. Det er lige så absurd som at finde en myg, der kan leve uden at suge blod fra andre blodfyldte organismer.

Hvad så?

Er du og jeg tilfældigt flydende væsener i en uforudsigelig strøm af tilfældige begivenheder, som vi ikke har den mindste mulighed for at styre eller kontrollere?

Jeg hælder til at skrive JA!..

… Og det gælder også for den kvinde, der i går morges henvendte sig til mig, med et stort ønske om at undervise mig i “Jehovas styrende hånd”. Hun virkede mærkværdigvis lige så desperat som den liderlige vovse med kradsende poter op ad lågen til naboens forførende puddelhund.

Hvis, jeg var hoppet på den uappetitlige limpind, ville hun sikkert have takket Gud for at have ført sig til mig.

Men hov!

Jeg sætter mig jo ikke med snuden imod månen og hyler, når en kvinde har vækket min forplantningsdrift?

Nej.. Jeg har som alle andre mænd, fundet andre veje til at udtrykke min medfødte liderlighed på. Det er udviklet igennem et liv med utallige “trial and error”- erfaringer og lige så mange forsøg på at finde den formel, som der vel MÅ findes, for at øge sandsynligheden for succes?

Den frie vilje: At se sammenhænge?

Er det måske det nærmeste, vi kommer på noget, der blot en smule kan mindre om “den frie vilje”?

Hvis du og jeg er af helt grundlæggende samme “natur”, som den natur vi kontinuerligt opstår i? Så vil det: Kontinuerligt at af- og under-søge tilsyneladende sammenhænge i, hvordan den natur bevæger sig – gøre det muligt at øge vores chance for at opretholde vores integritet. Dvs. at overleve og f.eks. også i højere grad tilfredsstille de vedholdende råb fra vores rod og længslen efter at blive mødt og set?

Det svarer til som 3-4 årig at blive præsenteret for en bog med en mænge forskellige sorte klatter på papir. Alle ordnet i rækker. Et mønster som absolut ingen mening giver. Før det går op for os, at bag dette tilsyneladende uigennemskuelige kaos, gemmer sig fantastiske historier og eventyr, som vores mor eller far, tilsyneladende som ren magi kan trylle frem.

Senere – at der med blot brug af 28 tegn – kan skrives uendelige tilfældige fortællinger, som vel at mærke KUN kan tydes, hvis vi har gjort os den umage at lære de sprog, de er skrevet med.

Kommunikationens natur?

Hvis Naturen tilfældigt udvikler “sprog”, som udtryk for kommunikationens “natur”?
Så vil det at undersøge og aflure bare dele af disse forunderlige sprog, i den grad være fremmende for at kunne bevæge os kompetent.

Ja måske endda at øge sandsynligheden for at det bliver lidt (eller meget) lettere at leve og overleve – end de som tilfældigvis ikke fik chancen for at opdage- og undersøge- dem?

Er det det I gør i praksis-fællesskabet på Mahamudrainstitut?
Jeps… det er det lige netop 😀

Er du også træt af at kradse op ad døren? … 😉 … så vær med til at undersøge, hvordan den lukkes op.

Previous Article
Next Article