et venskab

Et venskab – hvad kan dog være mere?

Et venskab – kan noget være mere?

For et par dage siden havde jeg en meget spændende samtale med en ung mand. I løbet af den fortæller han om en kvinde, som han havde kendt i otte år. “Vi er meget gode venner”, fortalte han, og for 14 dage siden skrev jeg til hende og og udtrykte, at jeg elsker hende.”

“hvordan reagerede hun på det?” Spurgte jeg.

“Hun blev meget glad og skrev, at hun gengældte de følelser”. Svarede han med et stort smil.

Så fortsatte han med at fortælle, at de snart skulle ses, og at han nu var blevet urolig ved tanken om, hvad der nu skulle ske, når de bragte venskabet videre til noget mere.

“Det forstår jeg ikke?” Udbrød jeg spontant. “Hvad mener du med at et venskab kan blive til mere? Findes der virkelig noget højere eller dybere end venskaber?”

Han så overrasket på mig. “Jo men nu skal vi jo så nok også elske med hinanden? Og jeg er nervøs for at jeg måske skræmmer hende væk med min seksualitet?”

“Er du bange for at det vil kunne ødelægge venskabet?

“Ja det er jeg nok” svarede han.

Ambitioner og forventninger

Hvad var det så, han forestillede sig kunne være ødelæggende i forbindelse med, at de gik i seng med hinanden for første gang?

…. For det første at han følte, at han skulle præstere og havde mange forventninger til det. En ambition han allerede oplevede som spænding i kroppen bare ved at tænke på den.

…. For det andet at han ville komme til at bruge hende til at tilfredsstille sig selv med. Altså nærmest tingsliggøre hende som et middel til sex. En tilbagemelding han tidligere havde fået fra kvinder, som han havde været i seng med. Hvilket havde været meget vanskeligt for ham at være i.

I et venskab er at mødes i kærlighed

Et venskab kendetegnes ved ikke at have forventninger til hinanden. Vi kan ganske enkelt lide at være sammen. Det føles let og afspændt at bevæge sig med en anden. Det er fortroligt og uden angst. Vi kan hver især være, som vi er, i al vores forskellighed. Vi har hinandens ryg, også når noget er svært for den ene eller den anden.

Når jeg beskriver en venskab som at mødes i kærlighed, så er det i højeste grad på baggrund af, at det ikke betinges af sex. Kærligheden forventer intet, forlanger intet, vil intet mere, end det der er.

Vi behøver ikke at afstå fra at elske med hinanden. Der vedligeholdes blot ikke forventninger om, at det er noget, vi bør eller skal.

Et venskab er fri for jalousi og misundelse. Vi glædes med hinanden. Også hvis den anden fortæller om dejlige intime møder med andre. Hvor mange veninder glæder sig f.eks. ikke over fortroligt at kunne tale om hinandens elskovs møder?

“Er noget ændret efter, at du skrev?”

Jeg spurgte ham, om der var noget, som var ændret efter at han havde skrevet til hende, og at hun havde svaret? Ud over at de begge to havde bekræftet, hvad de havde følt for hinanden i mange år?

“Ikke ud over at der nu pludselig er forventninger til, at vi skal gøre noget, som ikke var før imellem os, eller hvad jeg nu skal kalde det?”

“Hvor længe har du haft lyst til at elske med hende?” Spurgte jeg.

“Jamen det har jeg haft igennem alle årene!” Svarede han.

“Det er altså heller ikke ændret?”

“Nej” …

Det lo vi begge af.

“Hvad nu, hvis du ser det sådan, at I fortsætter med at være de allerbedste venner? Den eneste forskel er, at I nu har åbnet muligheden for, at I også mødes i kropslige intime samtaler? Hvad er det, der igennem alle disse år har gjort, at det har været så let at tale med hinanden?”

“Ja det har nok været, at jeg har været meget optaget af at lytte til, hvad hun siger. Og hver gang det seksuelle begær er vokset i mig, så har jeg mærket det, og ladet være med at lade det overskygge samtalen”.

“Vil du kunne gøre det samme i elskov med hende?”

“Du mener at se elskov på samme måde som en samtale? Sådan har jeg aldrig tænkt på det før. Og jeg kan godt se, at det giver mening. … Det er godt nok nyt for mig at betragte det sådan!”

Lad hende lede dig!

Det ledte til os til en lang snak om, hvordan han kunne fortælle hende om sin usikkerhed. Jeg foreslog at det måske var en god ide at lade hende lede dem begge ind i elskov, og så lytte – og lytte igen – med hele sin krop, hvis det altså skulle udvikle sig i den retning?

“Vær opmærksom på, hvordan hun berører dig og på! Hendes takt, tempo og rytme, præcis som når du danser med hende. Og så spejl det i måden, du bevæger dig på. Lær at elske med hende, ved at fornemme, hvordan hun møder sig med dig? Forsøg ikke at trænge ind i hende, hverken i overført betydning eller konkret! Lad hende omslutte dig, når hun af sig selv føler sig åben til det.”

Hvad kan dog være mere end et venskab?

Det var en glad afspændt og eftertænksom ung mand som tog afsked med mig. Jeg fik endnu en gang øje på, hvordan forventninger til hinanden meget let skaber stress og ubehag. … Alt det, vi bestemt IKKE forbinder med et venskab, og som desværre ofte optræder, når vi skaber en relation, vi kalder for et parforhold, der skal leve op til idealer om samme. F.eks også når der i et venskab opstår en ide om det det skal være mere??

Hvad kan dog være mere end et venskab? <3

Et praksisfællesskab om Tantra, at relatere, berøre og bevæge sig med hinanden

Previous Article
Next Article