gratis

Gratis er intet I naturen – for mennesker heller ikke

“Tantra burde være gratis!”, “Jeg tilbyder gratis tantra-massage!”, “nu er der 400 tilmeldte til mit gratis onlinekursus om Tantra”…

Jeg kendte engang en kvinde, som var fuldstændigt vild med alt, der blev tilbudt som “gratis”. Det var som om det ord virkede magnetisk på hende. Hun tog på busture til Tyskland, for at få den gratis middag med på kroen, hvor bussen gjorde holdt undervejs. Hun købte ting, hun ikke havde brug for (de stod i plastikposer uden at være pakket ud i hendes pulterrum) .. Alene af den grund, at der havde være noget, som var gratis med i købet…

Det var ligemeget, hvad jeg sagde om det. Hun var bare “god til et finde de tilbud, som er gratis” – bedyrede hun.

Gratis betyder “uden omkostning”

At kalde noget for “gratis” henviser til at der ingen omkostning er ved det. Ofte tænkes der på penge, og det betyder det end ikke at handle om.

I dansk markedsføringslov, vil blot det at skulle abonnere på et nyhedsbrev i forbindelse med at modtage noget, der markedsføres som gratis – betyde, at det sælges under falsk betegnelse!

At afgive en sådan adresse regnes i Danmark som en omkostning for kunden. Data og tilgængelighed repræsenterer stor værdi i vores samfund.

ALT levede lever af at fortære noget. Det koster at vokse og at holde sig i live. En meget stor del af det liv, vi kender på jorden, lever af at spise noget andet levende. Mennesker putter velordnede planter og dyr i munden, og kværner dem for at skabe orden i os selv, varme og affald..

Fysisk kan det beskrives som at “energien må komme et sted fra”.. Det “koster” ganske enkelt energi at skabe orden.. Den skal hentes et sted fra.

Fra orden til uorden?

Er der ikke ubegrænset energi til rådighed?
Nej… Energien synes at være konstant i universet. Energi kan hverken kan ødelægges eller skabes Der kan flyttes rundt på den.

Det kalder vi i øvrigt for Termo-dynamikkens 1. lov.

..og ikke nok med det, det synes som om alt tilsyneladende går imod stadig større uorden. Dvs. uorden er det (alene) ikke i den forstand, som vi kender den, når vi ser ind i vores kosteskab. Vi kalder det for “entropi”, som handler om at “kvaliteten af energien” falder.

Jeg kan f.eks. smide en terning af blødt ler op i luften og lade den ramme et bord. Det vil gøre at molekylerne i leret spredes i mange retninger. Hvad jeg ikke kan gøre, er at smide denne ud-splattede ler-klump op igen, og så regne med, at den lander sådan, at der igen skabes en fin form som en terning igen. Det skal der noget mere arbejde og besvær for at gøre!

En af de mest berømte fortællinger som tilskrives Gautama Buddha, handler netop om ovenstående. Han peger i den på, at der er utroligt let at brække et blad af et træ, og umuligt at sætte det tilbage igen, så det lever videre!

Altså I naturen af det som er, er intet gratis!

I Naturen af det som er, er intet gratis

Kan jeg så ikke bare blive “en helt fantastisk elsker, som kan åbne enhver kvinde” uden at skulle betale for det? 😉
For det første kender jeg absolut ingen kvinder, som virkelig ønsker at blive åbnet af en mand, med mindre de har fået blindtarms-betændelse og skal opereres for det. Det er ret enkelt at åbne bughulen for lægen, og det koster virkelig megen energi at få det til at hele igen!

Det kan han/hun nemlig ikke gøre for os…

Når vi åbner, så gør vi det af os selv, og så kan vi også uden megen besvær lukke igen. Den måde at åbne og lukke på er i overensstemmelse med vores natur.

.. Og ud over det, så nej!

At lære noget – koster!

Det er ganske enkelt fuldstændigt umuligt at lære noget som helst, uden at det koster! Og det gør det for alle, som er involveret i den læring!

Hvis du har erfaret at være mor eller far, så må du have erkendt det!
Jeg ser det som en fantastisk metafor på al læring og “udvikling”. … Og her tænker jeg ikke kun på barnet, men også på forældrene!

Det koster VIRKELIG energi at støtte et barn igennem årene til voksenalderen og selv at vokse til modenhed som forælder!

Med alt, som har med “Tantra” at gøre, er det heller ingen undtagelse.
Enhver praksis koster anstrengelse, vedholdenhed, tålmodighed, modgang, smerte, og træthed.

Et “Gratis” tilbud” betyder at nogen vil binde mig

Hvorfra kommer så alt det der med “gratis” eller “Den, som kommer først, får det billige tilbud”?
.Fra en intention om at “binde”.
Fra et ønske om at så et begær i dig, som driver dig til at gøre det, som tilbydes!

Er det ikke interessant, at noget af det, de klassiske Tantras måske er mest enige om at pege på er, at netop “begæret” – Det at binde sig til sine ønsker og forestillinger om verden, og søge efter at “nå dem”, vil være det, som skaber lidelse.

Ikke fordi det er “forkert” at ønske sig nogen, men ganske enkelt fordi, det fører til, at vi kommer til at navigere efter noget, som ikke findes. Frem for: Nøje at iagttage det, som er lige her for næsen af os. Det vi kan sanse helt konkret! … Så besnæres vi til at lade det være vores drømme, vi løber efter?

Når nogen har ambitioner på mine vegne

Det svarer til en mor eller en far, som sætter sig store mål for barnet, og lader dem være styrende for alt, hvad de gør? I stedet for vedholdende at iagttage: Hvordan deres pode, lige her og nu har det, trives? Understøtte hende/ham i at undersøge og iagttage den forunderlige natur og verden i sine mange aspekter. SE barnet i sin unikke natur, og ikke drive det frem blændet af ambition.

Hvis nogen har ambitioner på mine vegne – så holder jeg mig væk!
Hvis nogen har ambitioner på mine vegne ..og oven i købet tilbyder at hjælpe mig ti at jeg kan nå dem “gratis” … Så handler det om ikke andet end at ville binde mig!

Kærlighed, frihed, lyst, medfølelse, anerkendelse er ganske enkelt hinsides binding og ambition!
Det er bla. det som går disse vidunderlige invitationer som kaldes for Tantra så smukke!

Previous Article
Next Article