Beslutsomhed

Når tvivlen melder sig

Jeg oplever med mellemrum at få tilmeldinger til seminarer eller som studerende ved Mahamudrainstitut, for derefter at høre, at tvivlen melder sig hos vedkommende.
En anden variation over samme tema, møder jeg, hvor nogen fortæller mig, at de går og overvejer, om de “måske” skal forsøge at aftale et møde for en tantra-massage?

At være delt

Ubeslutsomhed betyder: “At være delt”. At der er flere forskellige “stemmer “i dig, som taler for og imod. At du i stedet for at være en, optræder som et kor af præster, bedstemødre, politikere, og advarende pegefingre. Et sammensurium af historier, hvor dine erfaringer blander sig med eventyrlige fortællinger og angstfyldte forestillinger.

Beslutsomhed

At være beslutsom betyder at at handle i klarhed uden at tøve, og uden tanke for hverken at lykkes eller at fejle. Det er som at sige JA eller NEJ igennem bevægelse: At flytte sig uden at støtte sig på andres mening eller beslutning. Alene ved at risikere – ved at handle i mod – vil du være i stand til at erkende den tantra som der inviteres til.

Som at sidde ved en ko

Om du så sad ved foden af en Buddha eller en Jesus, og var der halvhjertet med den ene fod på vej et andet sted hen, så kunne du i den indstilling ligeså godt sidde ved bagenden af en græsgumlende ko. Du villle ikke være opmærksom, men hele tiden være optaget af at finde den hurtigste vej væk, hvis der skulle komme noget ubehageligt i din retning.

Ubeslutsomhed

Ubeslutsomhed ser jeg som noget af det mest destruktive for et menneske. Den der overvejer om der skal svømmes til den ene eller anden bred af floden, ender med at drukne.
Vores samfund inviterer ind i denne ubeslutsomhed. “Jeg kunne jo også”- mentaliteten. Og det gør mennesker åbne for “at følge strømmen”, eller lytte til “skeptikernes stemmer”. Ubeslutsomme mennesker er det let at manipulere med. Hvor ubeslutsomhed råder, har magtmennesker let spil.

Beslutsomhed: At handle hinsides plan

Nu kan det lyde som om at beslutsomhed handler om at “planlægge” og så “eksekvere”. Intet er mere fjernt i denne beskrivelse. Den beslutsomhed jeg peger på, kommer fra et sted hinsides intellektet. Som den impuls der får dig til at træde tilbage fra fortovet, når der kommer en bil der er for tæt på.

Planer inviterer til at “forsøge”, “prøve på”, “eller overveje forskellige muligheder”. Det virker måske godt hvis du vil konstruere eller styre en maskine, og i mødet med alt, som lever, vil den der planlægger og “gør sig umage med”, ikke have hjertet med i det, som gøres.

Gør!

Det planlagte kys eller den elskov som der liiige skal tages stilling til, er det bedre slet ikke at mødes i. Overvej  ikke … GØR !

Previous Article
Next Article