et trygt rum

Et trygt rum til elskov – hvordan?

Hvad skaber et trygt rum, når vi mødes om at undersøge og fordybe os i elskovskunst – på seminarer, workshops eller i vores Mahamudra Tantra massage møder?

Jeg har samlet mine anbefalinger til, hvad der fremmer et trygt rum til elskov i nogle enkle tydelige og klare punkter herunder. De følger i overbliksform op på artiklen om “at elske med hinanden”.

Læs dem som en del af rammen og den kultur, som går igen i alt, hvad vi gør på Mahamudrainstitut.

Hvor der står “jeg” i nedenstående, kan du læse det som, at det er dig, der taler til et menneske, som vil mødes med dig.

Vi mødes i dialog, og de gælder for os begge.

Hvis jeg flytter mig væk fra dig, skal du ikke følge med, med mindre du får en klar og utvetydig invitation til det.

Når jeg siger “Nej!” eller flytter mig væk, står det ikke til diskussion eller skal forklares.

Hvis du føler dig afvist, ved at jeg passer på mig – er det ikke mit, men dit.

Du kan ikke være sikker på at kunne se, om jeg siger eller flytter mig i et “nej”. Altså må vi kontinuerligt opretholde en vågen, løbende dialog i vores samtidige fælles interaktion.

Jeg lader dig ikke “gøre noget ved mig”. Vi berører begge os selv aktivt i mødet med hinanden.

Hvis du “vil noget med mig”, eller have noget UD af mødet med mig, så begynder det slet ikke, – eller det ophører med det samme. Det er mig som afgør, om jeg har den følelse.

Du kan intet taget for givet. Opgaven eller rammen i en øvelse er intet fripas til noget som helst.

At jeg siger A nu, betyder IKKE at du kan regne med et B. Hverken her og nu, eller på noget andet tidspunkt.

Vi kan ikke øve os i at elske i en professionel distance. Vi må være i bevidst fysisk og emotionel kontakt. Konkret, ansvarligt og opmærksomt.

Jeg afgør, om vi kan finde en takt, tempo og rytme, hvor vi kan bevæge os sammen. Kan vi ikke det, ophører mødet.

Vi går ikke i møde uden klart tilkendegivet samtykke. Det sker med brug af ord og/eller en tydelig kropslig invitation og accept.

Vi bevæger os opmærksomt, med klar retning, passende pauser og uden pludselige bevægelser. Det gør, at vi kan orientere os godt i vores krop, flytte os, signalere eller sige nej hvor som helst og hvornår som helst i vores møde.

Ingen trænger ind i nogen. Hvis jeg vil have dig ind i mig, uanset hvor, er det mig, som inviterer dig aktivt. Hvis, du er i tvivl, ER der ingen invitation.

Jeg retter dig ikke eller kommer med gode forslag til det, du gør eller skal gøre. Hvis jeg ikke kan lide det, der sker, stopper jeg mødet.

Vi giver ingen mundtlig “feedback” til hinanden. Bedømmer heller ikke hinanden eller vores møde i pauserne. Refleksion og iagttagelser deler vi i cirklen eller med hinanden, hvis vi føler behov for det. Hvad, jeg iagttager i mig, står ikke til diskussion. Vi kan samtale om det efter behov og lyst.

At, vi har haft et dejligt møde f.eks. i en øvelse, betyder ikke, at du uden invitation må røre ved mig i pausen.

At lede et møde betyder løbende at invitere, så jeg af-mig-selv vil følge og føler mig fri til IKKE at tage imod dine invitationer. Ledelse behøver ikke “en leder” – Ledelse kan opstå i samtidig fælles interaktion, som en kvalitet i måden, vi bevæger os sammen på.

Previous Article
Next Article