jeg vil gerne passe på dig

Jeg vil gerne passe på dig

“Jeg vil gerne passe på dig!”. Den sætning kom til at stå meget tydeligt for mig efter en spændende samtale om det at relatere.

Det gik op for mig, hvor meget det fylder i mig i nære møder? “Jeg vil gerne passe på dig!” udtrykker ganske enkelt det helt basale i, at jeg har omsorg for mine omgivelser, og de mennesker og dyr, jeg møder der.

Da jeg blev “far”..

Når jeg reflekterer over det, har det fulgt mig så længe, jeg kan huske. Fra mine første akvariefisk, min skildpadde, der sov ved siden af mig på mit drengeværelse, min første hund, min meget nære drenge- og ungdomsven, mine kærester – og ikke mindst helt overvældende som far.
I det øjeblik mine børn blev født, svøbte impulsen: “Jeg vil gerne passe på dig!” .. mig varmt og bevægende.

At sørge – at sørge for…

“At sørge for” – af det tyske “sorgen” – peger på “Sorg”.
Jeg føler “sorg”, når jeg ikke længere kan passe på det levende væsen, jeg relaterer nært med.

Er det ikke det “Omsorg” betyder?
“Jeg vil gerne passe på dig!”

Det peger på at have erkendt, at vi er uløseligt forbundet.

…. At det, at jeg gerne vil passe på dig, også betyder, at jeg passer på mig, i mødet med dig. Du er (i) mig…

Stress og spænding i konflikter?

Jeg sanser tydeligt, at det også hænger sammen med det at være “mand” for mig. At elske ser jeg som et udtryk af denne impuls i mig.

Jeg fik også øje på, hvor megen stress og spænding det kan udløse i mig, hvis jeg i mødet med et menneske jeg relaterer tæt til, ikke ved hvordan jeg skal “passe på “ vedkommende? Enten fordi jeg ikke føler mig kompetent til det i en bestemt situation, har mulighed for det, eller hvis det menneske igennem sin adfærd, gør det meget svært for mig at gøre det?

Jeg tænker, at det også har spillet med, de gange hvor jeg har følt voldsom spænding og høj stress i forbindelse med konflikter?

Integritet når “jeg gerne vil passe på dig”

De mest udfordrende konflikter opstår gerne, hvor vi relaterer nært. De opstår, når vi føler os truet på vores integritet i mødet med et menneske.

Integritet er et latinsk ord for en helhed, der ikke (in) må røres (tangere). Et menneskes “integritet” kan ses som hans/hendes mulighed for at skabe sammenhænge i sit liv, på en måde så det er i stand til møde “hele sig” i anerkendelse?

Hvis jeg højt skal beskrive det der sker i mig, så vil det lyde sådan her:

Jeg vil gerne passe på dig… og lige nu ved jeg ikke, hvordan jeg skal gøre det?
Jeg ser, at du har behov for (min) omsorg, og du viser det.

…Du vil samtidig ikke, at jeg kommer dig nær.
Jeg føler mig hjælpeløs i en situation, jeg skal have “styr på”, hvis jeg skal bevare min integritet

At leve nært sammen i fællesskab

Hvad jeg også ser, er at den længsel efter fællesskab, jeg hører og ser i mange mennesker: Det at finde en “partner” – måske netop er meget tæt forbundet med “Jeg vil gerne passe på dig”- impulsen:

At leve med et menneske, der vil passe på “mig” så meget, at det har indset, at det dermed også passer på sig? Og omvendt?

Det er sårbart at elske

Jeg mærker hvor sårbart det er for mig at skrive om.

Jeg kan ikke elske med en kvinde, uden føle og sanse denne omsorg. Det er så meningsløst at mødes i intimitet, hvis ikke det favnes i at “Jeg vil gerne passe på dig!”

Det er bevægende. “Sart” på en eller anden måde ..

Det kan aldrig blive til et krav, at nogen skal lade sig passe på. I det øjeblik bliver det nærmest hæsligt, og kan fremstå som en besættelse.

Det må opstå af sig selv?!
Ved at erkende (se og sanse) at vi “bærer hinanden”, idet vi bevæger og bevæges af og med hinanden.

Jeg vil gerne passe på dig – i frihed

At tillade det ske uden modstand eller behov for kontrol kan KUN finde sted, hvor der opleves frihed. Med frihed vil der være ansvarlighed. I den kan vi mødes i opmærksom kontakt til kærlighed.

Det er sårbart at møde i kærlighed, hvad døden kan berøre. Her betyder “døden” også mødets og kontaktens ophør…

Årsforkløb på Mahamudrainstitut

Previous Article
Next Article