modenhed og tantra

modenhed og tantra

Skal der modenhed for at føle sig inviteret af en tantra? Det er en udbredt misforståelse at “lyst” mest hører ungdommen til. Lyst – både som livslyst og seksualkraft – som er den samme i min fortælling – kender ingen alder. Måske får den et andet udtryk?

I den korte samtale efter en Mahamudra tantra massage, hører jeg ofte: “Dette ville jeg gerne have kendt til for mange år siden”…. eller “Hvad har jeg dog gjort med mig selv hele mit liv?” .. underforstået: “….hvad angår min seksualitet og kærlighedsliv”

Dette skulle alle erfare

På vores års-forløb og enkeltseminarer kommer løbende samme tema op udtrykt som: “Dette skulle alle unge erfare, inden de når at gøre sig så mange dårlige erfaringer”, lyder det.

Det er blevet til mange samtaler om, hvor lidt opmærksomhed der er på at “lære at elske” konkret og praktisk: At den seksualundervisning, mennesker sporadisk møder, typisk handler om teknik og under alle omstændigheder formidles teoretisk.

Et forhold, der ikke ændrer sig meget, når der er knas i samlivet, og der søges råd hos en sexolog der samtaler og giver “hjemmearbejde” for.

Når sex “dyrkes”

Jeg møder yngre kvinder, der er i tvivl om hvorvidt de “kun er til kvinder” De kommer med baggrund i dårlige erfaringer med, hvordan jævnaldrende mænd tager kontakt til – og “dyrker sex” med dem.

Alene at dette udtryk: “at dyrke sex” benyttes, som var det en sportsdisciplin, fremfor at tale om at “elske”, siger vel meget?

Igen og igen når Karin og jeg frem til, at alt dette måske handler om modenhed eller mangel på samme?

Skal der en vis modenhed til for at fordybe sig i den tantra, vi inviterer til på Mahamudrainstitut? …og i “Tantra” i det hele taget? Måske?

I så fald kan det måske være nyttigt at undersøge, hvad det betyder: “At være moden”? Hvad udtrykkes med modenhed?

Modenhed, fordybelse og vedholdenhed

I min beskrivelse peger modenhed ikke på alder men på evnen til fordybelse og vedholdenhed.

Et æble modnes ved at få lov til at hænge uforstyrret på træet. Plukkes det for tidligt, eller hæfter det så dårligt, at det rystes løs under en storm, vil det enten være surt eller falde hårdt til jorden.

Metaforisk set vil den modne frugt være blød, sød og åben og den umodne hård, sur og lukket.

Jagten på den næste oplevelse

I mine øjne lever vi et u-modent samfund. Mennesker er travle, ambitiøse, vil “være” noget eller nogen i kraft af det, de gør,“opnår”, og kan præstere. Det præges af begær dvs. en stræben efter at få indfriet sine drømme og ønsker her og nu, i en umættelig jagt på den næste “oplevelse”.

Utålmodighed og overfladisk forfængelighed plejes. Viden og erfaring bliver kun umiddelbart interessant, hvis nytten ses lige her og nu: “Hvad får jeg ud af det?” – “Det kan jeg ikke se, at jeg kan bruge til noget!” –  Møder gøres på den måde til studehandler.

I det umodne høres sætningen: “Det kender jeg godt!” – I det modne: “Det har jeg endnu ikke forstået – der er så meget at få øje på”.

Ansvarlighed og opmærksomhed får rum

Måske hænger det sammen med, at det modne menneske er karakteriseret af “udsyn” – dvs. har opdaget at der er en sammenhæng imellem det, han/hun selv gør, og hvordan alt omkring sig bevæges af det: Ansvarlighed, opmærksomhed og medfølelse har fået rum.

Det modne menneske har fået øje på sin egen forgængelighed og er dermed måske også blevet mere opmærksom på, “hvordan” livet leves?

Kontakt til lyst hele livet

Det er en udbredt misforståelse at “lyst” mest hører ungdommen til. Lyst – både som livslyst og seksualkraft – som er den samme i min fortælling – kender ingen alder. Alle mennesker og dyr vil indtil kort før døden impulsivt gøre alt for at holde sig selv i live, hvis de udsættes for trusler og fare.

Hvis den seksuelle impuls aftager, skyldes det, at den for de fleste har været forbundet med – og betinget af – et “mål” eller et “formål”? Om det har været “at opnå orgasmer”, bevare den gode stemning i parforholdet, eller score “den rigtige”, er ligegyldigt.

Når ambitioner forsvinder

Forsvinder ambitioner generelt med alderen, så vil interessen for “ambitions-sex” naturligvis også falme. Det er nærmest indlysende.

Opdager man derimod midt i livet elskov UDEN nogen form for ambition, så bliver det som at åbne en vulkan, der har været lukket inde, nået til modenhed og nu er klar til at gå i udbrud. .. DET erfarer vi i møderne på Mahamudrainstitut.

Ja… måske skal der denne modenhed til, for overhovedet at ville stoppe op og fordybe sig i en tantra?

…..Og når det er skrevet, så læser jeg så ofte opslag og reklamer for “tantra” af enhver slags, der lover at tilfredsstille både det ene og det andet ønske.

Ret skørt, hvis det nu er den stræben og jagten på et eller andet “resultat”, der gør det så svært for mennesker “bare” at elske – uden at gøre sig selv og hinanden til et middel, der skal “bruges” til noget.

 

Kom og vær med på vores aftengrupper og bliv bl.a. introduceret til elementer i en Mahamudra tantra massage

Previous Article
Next Article