substans

Substans i mødet – vil du være med?

Jeg har nok alle dage været en stor fan af det, jeg vil kalde for “substans”.

Substans i maden

At der er sund næring i den mad, jeg spiser.

At den er veltilberedt fra bunden og vel at mærke af et menneske og ikke som en del af en industriel produktion.

Substans i samtaler

Substans foretrækker jeg også så vidt muligt i mine samtaler. Det, jeg kalder at “snakke om bolsjer og chokolade” eller “vejr og vind”, kan være fint nok for en kort stund. Trækker det ud, vil jeg hellere være stille.

En samtale med substans opstår ud af noget personligt og autentisk. Der taler vi om noget, der vedrører og bevæger os. Vi deler en optagethed af noget, vi anser for at være væsentligt.

Substans når vi relaterer

Det samme gælder for måden, jeg gerne relaterer med andre mennesker på. Substans viser sig f.eks. der i loyalitet og tilstedevær. At vi ser hinanden, når vi altså ser hinanden.

Måske kan jeg også kalde det for “tyngde” eller fordybelse? Overfor det, stiller jeg “det overfladiske”.

Underholdningskultur

Igennem livet har jeg været vidne til at vores kultur mere og mere præges af den overfladiske underholdningskultur.

Det er som med fastfood. De, der producerer det, benytter f.eks ord som: At produktet skal have “snackability”.. og besidde “Crawing quality”. Det er blot andre udtryk for intentionen om at skabe afhængighed. Det gøres hovedsagligt ved brug af megen fedt, sukker og salt.

Jeg ser det hos mange af de populære retninger, hvor spiritualitet og psykologi “MacDonald´iseres” og gøres til koncepter under et eller andet ™ – Trademark.

Dybde

Denne forkærlighed for “dybde” har fra mine tidlige år ført mig til møder med spændende mennesker. Om det var arkæologi, historie, psykologi, sexologi, systemisk teori og praksis, min store interesse for flora og fauna, håndværk, bevægelse og krop, og ikke mindst det, som nogen ville kalde for “spiritualitet” …

At møde interesserede mennesker

Jeg har mødt mange mennesker, og gerne igennem længere tid fordybet mig med dem. De færreste var koryfæer. Ingen af dem gjorde et særlig “nummer ud af sig selv”. Langt de fleste fremstod blot som interesserede, der blot ved at være åbne inviterede mig til at spejle sin praksis for en tid.

Jeg har undgået de, som havde en ambition om at “ville lære mig noget bestemt” og de som fandt sig selv “fantastiske”. “Certifikater” på det ene eller andet har heller aldrig interesseret mig.

At afprøve og undre sig

Igennem de mere end 30 år hvor jeg har inviteret til- og afholdt seminarer, har denne “substans” været vigtig for mig…

At vise sin praksis og i fællesskab undersøge, afprøve, reflektere og undres. Ikke at søge eller præsentere “sandheder”, men sammen opdage muligheder og sammenhænge.

Mahamudrainstitut

Da Karin og jeg grundlagde “Mahamudrainstitut”, var det ikke anderledes. Vi inviterer til “substans”. Til et fællesskab af mennesker, der vil erfare og undersøge i praksis, og ikke lade sig fodre af med floskler, talemåder og “spirituel jargon”.

Rum for fordybelse

Vi, som mødes her, skaber et rum for fordybelse. Det er ikke for alle at ville det. Det er vi helt bevidste om. Det kan være svært, og med det vanskelige følger ofte også det sjove og forundrende. Her er ingen “hurtige fix” eller svar på, hvad det vil sige at være mand eller kvinde, og hvordan “man” skal være for at “være tantrisk”.

Vi undersøger sammen, hvad det vil sige at relatere – med hinanden, “os selv” og vores omgivelser?

Om det er muligt at være i bevidst, opmærksom kontakt til det, som ER, hinsides de mange fortællinger, vi kan gøre os om det?

Sommercamp 2019

Vores Sommercamp den 30 juli til 4. august (uge 31) er en forrygende god måde at stifte bekendtskab med det på.

Det er sjovt, opløftende, afspændt, jordbundet og en camp med substans… 😉

Hvor mange bliver vi?

Det spørgsmål får vi ofte.

Vi ved det endnu ikke – og næppe flere end omkring 30 deltagere. Det er også med til at gøre det nært, rart og personligt og at det er let finde rum for også at være stille og bare med sig selv.

Hvis du ikke kan være med på sommercampen, så vil det måske være noget med vores årsforløb?

Previous Article
Next Article