integritet

Integritet ..Frem for alt integritet

Jeg vender igen og igen tilbage til ordet “Integritet”, når jeg skal sammenfatte, hvad jeg finder afgørende når vi relaterer?

Et par eller venner?

“Jeg synes, at det har været svært at få mine parforhold til at lykkedes”

“Har du også haft det sådan med venskaber”?

“Nej – jeg har flere meget gode venner og venner, som jeg har kendt i mange år. Og det er jo ikke det samme!”

“Hvad er forskellen imellem et parforhold og et venskab tænker du?”

“Ja øh f.eks. sex, jeg har jo ikke sex med mine venner og veninder. Jeg blander mig heller ikke i mine venners økonomi. Og når jeg tænker over det, så har jeg ikke så mange faste forventninger til dem, som til mine partnere.”

“Hvilke forventninger tænker du på?”

“At vi kun elsker med hinanden. Tager på ferie sammen. Deler slæbet derhjemme. Der er så meget vi er nødt til at være enige om..”

Hvordan er det for dig i det hele taget at være sammen med et menneske, som udtrykker forventninger til, hvad du gør, og hvordan du gør det?”

“Det er anstrengende. Nej det føles stressende!”

“…Og hvis der også er forventninger til, at du skal gå i seng med vedkommende regelmæssigt på en seksuelt tilfredsstillende måde?”

“Jamen det er da hæsligt… Når du siger det på den måde!”

“Er det så mærkeligt, at det er svært med parforhold?”

“Næh…. Du mener, at det er forventningerne som gør det vanskeligt?”

“Når nogen forventer noget, så danner de sig et billede og en forestilling af, hvordan noget skal være, for at være godt nok. De ser med andre ord efter noget, som ikke findes og bruger det som en målestok til at bedømme efter.

Hvordan skulle vi erkende “kontakt”, når der stilles dom og forventninger imellem os? “Kærlighed” peger på at se det, der er, som det er…

Hvem på anklagebænken elsker sin dommer?
Hvilken dommer elsker den, som skal dømmes for ikke at have gjort som forventet?”

En arbejdsplads?

“Jamen det går jo på en arbejdsplads. ledere og kollegaer har jo også forventninger til hinanden, og bedømmer hinandens arbejde!”

“Ja det gør det vel i mange tilfælde. Ser du din partner som en kollega, og familien som en arbejdsplads?”

“Det er den vel også på mange måder? Der er mange faste opgaver som skal løses. En masse som skal fungere. En økonomi som skal passes.”

“Hvordan fungerer en arbejdsplads så, når der er kollegaer, som har sex med hinanden?”

“Uh det er er ofte ikke godt! .. i hver fald ikke hvis det sker i en magtrelation, hvor den ene kan have så stor indflydelse på den andens integritet”

Integritet?

“Kan det tænkes, at det om et parforhold er rart at være i, handler om integritet? At det gennemgående føles uanstrengt at kunne passe på sig selv, mennesker og omgivelser vi lever i – uden angst`”

“Det er en interessant tanke! Hvor ofte har jeg ikke følt at min integritet har været under pres, når jeg har været i parforhold. Ofte har det været fordi jeg enten har stillet forventninger til min partner, eller har skulle leve op til forventninger til mig selv.”

“Hvad tænker du på?”

“Ja meget med at vi har givet hinanden ansvaret for, at vi føler, som vi føler. Altså skyld.”

“Hvornår finder du det let at bevæge dig med et andet menneske i integritet?

“ Når vedkommende er klar og tydelig i det, han/hun gør. Når vi viser os, som vi er! Også at give udtryk for tanker og følelser – uden at den anden skal gøre dem til et problem eller blive vrede og bange for dem.

Ja når noget ikke med vold og magt skal holdes fast i en bestemt måde at gøre tingene- og leve sammen- på, men at vi kan afprøve nye muligheder og undersøge sammen. Livet er jo foranderligt – så må vi også kunne være det uden at låse os ind i faste mønstre og former..!

Jamen det er vel det aller-vigtigste overhovedet! … At vi hver især tydelig forbliver bevidste og opmærksomme på, hvordan vi bevæger os i integritet, hver for sig og sammen?”

Integritet, kærlighed og elskov er meget tæt forbundet med hinanden. Vil du være med til at undersøge det i et praksis-fællesskab?

Previous Article
Next Article