spirituel

spirituel praksis og Tantra massage

En Mahamudra tantra massage ser jeg som spirituel praksis. Hvad vil det sige?

Da jeg for første gang inviterede andre til at fordybe sig med mig i en “Mahamudra tantra massage”, var det ikke en invitation til at lære en teknik, en metode, “blive en bedre elsker”, “gøre par som nyforelskede igen” – eller hvilke andre prædikater der hæftes på tantra massage.

Jeg så det, og ser det stadig, som “ spirituel praksis ”.

Spirituel ?

I nyere tid refereres der med ordet “ spirituel ” til alle mulige esoteriske og religiøse praktikker. I tidlig Kristendom mente man med det: “Et liv i forening med den hellige ånd”.

Af de oprindelige naturfolk på det amerikanske kontinent – blev “den store Ånd” brugt som et billede på den allesteds-værende livskraft, og “spiritualitet” som den daglige praksis: At leve i overensstemmelse med dennes natur.

“Spiritualitet” peger muligvis i sin originale betydning på: “At gendanne den oprindelige skikkelse af mennesket”, hvilket samtidig henviste til: “At opnå indsigt i universets-  eller  “virkelighedens natur”?

Er Tantra spirituel ?

Når “Tantra” forbindes med spiritualitet, handler det om den oprindelige betydning af ordet, og ikke om at tro på fantastiske fortællinger, tankekonstruktioner og forklaringsmodeller om, hvordan verden styres og ledes.

Buddhister insisterer gerne på, at en Buddhas ord IKKE skal gøre til religion, men til praksis. Den holdning har med al sandsynlighed sin rod i tantra.

Tantra vil pege på indsigt “hinsides” fortælling, tro, beskrivelse og “betydning”. Dvs. indsigt, der ikke erkendes igennem ord og sprog, men kun i kraft af direkte erfaring.

Ordenes funktion vil udelukkende være at invitere til at undersøge, OM det er muligt at erfare “direkte”, uden det “filter” vores overbevisninger, analyser og bedømmelser lægger som et slør over vores sanser?

Praksis kan kort og godt beskrives som “opmærksomhed”. “Meditation” bruges her som et ord, der beskriver, hvad der sker når opmærksomhed erstatter vurdering og bedømmelse.  Hvor de ikke længere “står imellem”, er der kontakt til det, som er.

Seksualitet

Det, vi almindeligvis kalder for vores “seksualitet”, er vel om noget, et område, hvor vi stiller “noget imellem”?

Ikke alene skyld, skam, blufærdighed, angst og kontrol forhindrer kontakt til “det, som er”, men også begær, bedømmelse, forfængelighed, og alle mulige ideer om moral og præstation?

Igennem vores seksualitet søger mennesker almindeligvis en partner. Basalt og biologisk set for at  parre og formere sig. Kulturelt, socialt for at føle sig trygge ved at skabe en illusion om forudsigelighed i en natur (et univers) der er i evig forandrende bevægelse?

Dette gjorde det for mig så oplagt at undersøge: KAN vi mødes i opmærksomhed i lyst? Sanse hinsides fortællinger og historier i det fysiske møde med hinanden? KAN der opstår “meditation” i elskov – og hvordan?

Alt dette kunne jeg sætte mig ned og analysere på, og det vil ikke gøre nogen forskel. Det må erfares.

Mettā

En “ spirituel praksis ”, der inviterer til at erfare dette, kalder jeg for “En Mahamudra tantra massage”. Et møde, der inviterer til sanselig bevægelse og ledes i den yderste opmærksomhed og respekt.

Den er et udtryk for et universalt princip, som har været kendt i årtusinder i mange variationer:

I Indisk og asiatisk tradition har massage – dvs. berøring igennem tusindvis af år, været set som en af de vigtigste måder at bevare sig såvel fysisk som sjæleligt sund på.

Massage blev ikke betragtet som “arbejde” men som en spirituel praksis, der knyttet til templer og klostre. Den praktiserende tog sig ikke betalt for massagen, uden at det dog betød at vedkommende/ templet ikke kunne modtage penge til livets underhold.

I den Minoiske kultur, som strækker sig tilbage til 2600 år før v.t., var det praksis, at præstinderne i templet elskede med krigerne, når de kom hjem og derved “menneskelig-gjorde” dem igen.

At invitere mennesker til en massage betragtes i Thailand (F.eks. Thai Yoga massage) som et udtryk for “Mettā (Pali) or maitrī (Sanskrit)” …. dvs. “kærlig godhed”  – en af de vigtige dyder i Buddhismen.

Mahamudra tantra massage som spirituel praksis

Helt centralt for disse eksempler og for Mahamudra tantra massage som spirituel praksis er, at de IKKE handler om at skulle et eller andet sted “hen” med et andet menneske, men om at erfare det, som er: “At få øje på virkelighedens natur”.

Al ambition om at ville “opnå noget”, “blive til nogen” eller at fremstille sig som noget særligt, ville med det samme skabe en mur imellem os.

Der er intet sentimentalt, ingen trosforestillinger, og ingen religiøsitet forbundet med det.

 

 

Cupisofi og elskovskunst

Previous Article
Next Article