udvide bevidsthed til frihed

Udvide bevidsthed til frihed

Tantra kan beskrives  som: At udvide bevidsthed til frihed. På Mahamudrainstitut inviterer vi til at undersøge livet og det levende og fremfor alt at få øje på, hvor let det er at binde sig ind i bevidstløshed.

Tantra og Yoga

For den, der søger på “Tantra” – både over Google eller på Facebook, må det se ud som om, at det primært handler om “at give en sanselig massage”, “at heale igennem berøring, seksuelle teknikker af forskellig art, orgasme-træning, særlige terapiformer og -behandlinger, eller en metode til at gøre parforhold vildt lykkelige og hjertelige ikke mindst igennem en “tantrisk seksuel praksis”?

Det fungerer lidt, som det er tilfældet med Yoga.
Søger jeg på det ord, finder jeg alle mulige forskellige former for yoga herunder oversigter over utallige Asanas – “yogastillinger” som kan hjælpe mig til at få en smidig krop.

Meget få af alle disse tilbud peger tydeligt på det, som både tantra og yoga inviterer til:

“At leve bevidst i frihed”

De invitationer, Yoga og Tantra giver, er forskellige og dog på mange måder sammenfaldende. Yogaen udtrykker paradoksalt nok disciplinens vej.

Tantra: at få øje på lyst og impuls.  Begge har meditation som gennemgående praksis.

Hvad betyder “frihed”?

Ingen, der vil fordybe sig i Tantra, kommer derfor udenom at forholde sig til, hvad “Frihed” betyder?
Ordet peger på det, som ikke kan være bundet, dvs. ikke betinget eller begrænset af noget som helst. Hverken af en beskrivelse, betingelse, en begyndelse eller en slutning.
Frihed er hverken at være fri fra…, eller fri til.. Begge dele ville binde.
Det som ikke begrænses overhovedet. Det som er hinsides “form” – vil også kunne kaldes for det “guddommelige”. “Det, som bevæger – og dermed skaber – alt, hvad der er..”
Synonymt for dette benyttes også ordet: “Kærlighed”

At se bag maskerne og udvide bevidsthed til frihed.

På Mahamudrainstitut er det dette, vi sammen undersøger og fordyber os i: At udvide bevidsthed til frihed
Rammen det sker i er ved at invitere hinanden ind i situationer, hvor vi erfarer og kan undersøge, hvad et møde er? Hvordan bevidst kontakt opstår? Forskellen imellem at ville en relation og det at relatere i bevægelse? Vi inviterer til at kigge ind bag “maskerne” uden nogen ambition om at de skal smides, ændres eller gøres noget ved.

Det rækker “at få øje på…”

Det er det forunderlige ved Tantra. Der er simpelthen ingen steder “at komme hen”. Alt hvad der skal til er at SE.. eller “få øje på”.
Når såvel Zuangzi som Zen-mestre igennem tiden taler om at opgive stræben og ambition til fordel for fordybelse i at erkende det, som ER og bevæges, så handler det om at få øje på, at det hele er lige for næsen af os, hvis vi ellers vil se?
Det er imidlertid meget svært at se – altså bare at se – hvis vi er på vej et eller andet sted hen. Dvs jagter et mål eller opfyldelsen af en ide, en forestilling, en oplevelse eller en drøm. Der tager “fokus” over til fordel for “opmærksomhed”.
Den nøgne iagttagelse bliver en invitation til at erfare “meditation” og i den kærlighedens væsen.

 

Hvis du vil være med i den gruppe som løbende mødes og bevæger sig sammen på Mahamudrainstitut, så læs mere her: Cupisofi

Det er vigtigt, at du er bevægelig i krop og sind, har fået øje på, hvordan vi bindes og binder hinanden, og har et ønske om at være bevidst om og i det. Vi har løbende optag i gruppen.

Læs evt. artikel med et beslægtet tema:

“frihed og kærlighed”

Previous Article
Next Article