give dig en samtale

Give dig en samtale

Hej Lise, jeg vil gerne give dig en samtale, vil du have den?


De, som følger lidt med her, kan vist ikke undgå at have lagt mærke til, at jeg er skeptisk overfor at bringe “tantra” i forbindelse med behandling  – forstået på den måde, at tantra sælges som terapi.

Et eksempel jeg ofte benytter er at udskifte ordet “tantra massage” med en “samtale”, og så iagttage hvad der sker, når jeg anvender de samme termer og invitationer, som jeg så ofte finder benyttet i forbindelse med reklamer for tantrabehandlinger.

Blot for at ingen skal misforstå mig, så er det min holdning, at enhver kan gå til det han/hun vil, og lade sig behandle eller terapiere som vedkommende har lyst til.

Skaber terapi større afstand i samfundet?

Min undren går på, at vi igennem den stigende “terapi” skaber en støre og større afstand og ensomhed i samfundet. Det leder så til, at mennesker søger mere terapi for at komme “af” med den – hvilket så (måske) blot forstærker følelsen?

En tantra inviterer typisk til at se, at vi ER forbundne og leve i bevidst kontakt til denne forbundethed.

Hej Lise – jeg vil gerne give dig en samtale:

Okay altså til mit eksempel:

“Velkommen til… Jeg hedder Peter, og du hedder?”

“Lise”

“Hej Lise…”

“Inden vi begynder behandlingen, vil jeg lige skitsere rammen og reglerne for vores samtale”
“Okay det lyder fint”

“Altså som det første vil jeg gerne høre, hvad der er dit problem, som du gerne vil have hjælp til. Derefter vil jeg give dig en samtale.”

“Kan jeg så bare ligge og nyde”
“Ja det kan du – dvs jeg forventer, at du modtager min samtale aktivt”

“Hvordan skal jeg modtage samtalen aktivt? ……Må jeg stille dig spørgsmål om dig”

“Nej det må du ikke. Du må KUN stille spørgsmål om dig selv, og heller ikke af dig selv finde på at spørge ind til mig”.

“Jeg giver, og du modtager ordene, jeg giver dig. …. Du kan naturligvis sige “stop”, hvis du ikke vil høre mere eller synes, at det, jeg siger, ikke føles rart”.

“Okay. Jeg ved ikke rigtigt om jeg har forstået det der med at modtage aktivt?”

“Når jeg f.eks. vil kortlægge dit mest intime for dig, vil det være en hjælp, hvis du kommer med lyde og svarer på mine spørgsmål, når jeg stiller dem. Du må også gerne bevæge dig, så længe du kun er beskæftiget med dig selv.”“Men du er her jo?”

“Ja men det er rammen. Jeg er professionel, og det hele skal foregå i dig. Jeg gør det for dig, og jeg kan mærke, hvilke ord du har brug for og hvornår. For mig er det etisk mest forsvarligt, at jeg holder en professionel distance til dig.”

“Hmm Det lyder for mig, som om du ser MIG i min totale nøgenhed, imens DU så at sige beholder bukserne på i denne samtale?”

“Ja sådan er det… Det drejer sig kun om dig!”

Jeg møder mig i bevægelse med dig

Jeg er med på at ovenstående med ” at give dig en samtale ” kan opfattes som en karikatur, og for mig illustrerer det, hvad jeg mener med at skabe afstand.

Hvor møder jeg mig? …. Det gør jeg i interaktionen med dig: Med omverdenen, naturen, planter, dyr, vejret, livet… og først og fremmest med mennesker. Vi søger nærheden. At forbinde os uden at blive bundet.

En “gave” binder mere end noget andet. At sige nej tak til noget der gives med den bedste intention, anses for at være meget uhøfligt i stort set alle kulturer.

En Tantra : At danse med livet

Hvis jeg skal bruge en metafor om Tantra, så inviterer den til at “danse”. Danse med livet og hinanden. Mærke os i det gensidige møde. Få øje på at vi bygger grænser op for at beskytte os i vores ubevægelighed, og at de forsvinder, når vi genfinder adræthed i bevægelse.

Hvis jeg vil lære at danse, sker det legende lettest sammen med en, der vil danse sammen med mig. Invitere mig ind i bevægelse med SIG uden at ville noget med mig.
Blot åbne et rum for at jeg selv kan undersøge, hvordan jeg bedst genopdager min evne til at være intim med mig – i mødet med sig.

Lige så lidt som jeg kan give dig en samtale, kan jeg give dig en dans eller en “tantra massage”.

Naturligvis passer det overhovedet ikke ind i et koncept om “behandling” eller “terapi”.

…. Og for at dykke ind i denne Tantra, skal du sanse impulsen til at ville danse.

 

…….

Vores sommercamp eller en retreat er en god måde at stifte bekendtskab med Mahamudrainstitut på.

Previous Article
Next Article