kvinder som ikke kan sige nej

kvinder som ikke kan sige nej

De sårbare kvinder som ikke kan sige nej

Med jævne mellemrum dukker der debatter og dialoger op om særligt kvinder som ikke kan sige nej.

Det handler typisk om et scenarie, hvor en kvinde har taget imod et tilbud om at mødes i en tantramassage, undervejs bliver seksuelt opstemt, og at mødet udvikler sig i en retning, der kan karakteriseres som elskov eller sex. Efterfølgende føler hun så – det er i hvert fald det, der ind imellem bringes på banen – måske at have været udsat for et overgreb?

Det terapeutiske møde

Situationen knytter sig i denne sammenhæng til et møde, der i udgangspunktet er beskrevet og aftalt som en TERAPEUTISK behandling og altså IKKE på forhånd fremstår som et møde, hvor der inviteres til at undersøge elskovskunst sammen.

At det finder sted, er for mig klart. Der kommer kvinder til mig, som fortæller at behandleren pludselig uden forvarsel tog sine underbukser af, og havde samleje med hende.

De, som kender min holdning til møder, hvor den ene er “passivt nydende” og blot skal “lade sig berøre” af “behandleren” – ved, hvor dårlig en ide jeg synes, det er med DEN ramme, når vi taler om “tantra massage”.

At “danse sammen” i stedet

For mig gør den ønskede passivitet det meget vanskeligt at fornemme, om der hele tiden undervejs er accept af, hvad der sker. Derfor vil de møder, jeg inviterer til, mere kunne sammenlignes med at “danse sammen”. Ikke sådan at den ene er nøgen og den anden påklædt, men i samme sårbarhed og begge afklædte.

Hvis vi begge bevæger os sammen, er det meget tydeligt at sanse, når der ikke længere finder dialog i bevægelse sted. Det betyder i første omgang “stop!” – og en verbal eller non-verbal genforhandling om “kontrakten” og ønsket om evt. videre kontakt.

Overgreb kan ikke retfærdiggøres

For at gøre det HELT klart, så vil jeg på ingen måde retfærdiggøre blot det mindste “overgreb”.

Hvad jeg iagttager i debatterne er, at kvinder generelt beskrives som sårbare, skrøbelige væsener, der har brug for beskyttelse. Den tendens ser jeg som meget uheldig.

Først og fremmest så er det ikke det, jeg møder i det kvindelige. Tværtimod!

Kvinden er stærk og kraftfuld

Fra forløbene på Mahamudrainstitut er der igennem årene efterhånden mange kvinder, der er begyndt som tantra massører. De fremstår som alt andet end skrøbelige og sarte. De kvinder jeg møder i øvrigt, oplever jeg nu også som stærke og kraftfulde.

Biologisk set er kvinden langt mere robust end manden. Prisen for at begynde at producere testosteron tidligt i fostertilstanden er, at de deraf udviklede mænd er mere skrøbelige end kvinder helbredsmæssigt set.

Javel – muskelmassen er gennemsnitligt større hos voksne mænd end hos kvinder, og psykologisk, socialt og psykisk klarer mænd sig i dag generelt dårligere end kvinder.

Hvad, jeg også ser på vores seminarer og kurser, er, at kvinder tilsyneladende hurtigere og lettere får umiddelbar kontakt til lyst, hengivelse, opmærksomhed og det at “favne” et andet menneske.

Når jeg ser på kvindelige individer hos hunde og heste – ja vel sagtens hos alle de dyr jeg kender, så er der INTET, der tyder på, at de har svært ved at sige fra. Tværtimod!

Måske accepterer de en social rangorden i gruppen – (de ER typisk mere sociale) -, og kommer det til noget, der kunne ligne et overgreb, bliver de ofte frygteligt farlige og bider bogstaveligt fra sig.

Hvad sker der for kvinder som ikke kan sige nej

Hvordan er det så gået til, at mange kvinder som ikke kan sige nej, åbenbart HAR svært ved tydeligt og kontant at flytte sig, skubbe en mand væk, sige fra, råbe op eller hvad der nu skal til?

Nogle skriver, at de bliver “forført” i mødet – altså bliver så liderlige, at de intet sanser før bagefter. NEJ … Det argument er det farligste af alle. Som om det at være i kontakt til lyst, skulle betyde at al kontakt til ansvarlighed forsvinder?

HVIS det var tilfældet, så måtte vi frikende den unge mand som i en volds-rus tæsker en anden mand synd og sammen. “Jeg kunne ikke gøre for det. Jeg blev simpelthen volds-liderlig, og først bagefter gik det op for mig, hvad jeg havde gjort” … No way!

Når der bagefter opstår fortrydelse, så udtrykker det i min optik skam. Skam over at have været SÅ lysten og have sluppet kontrollen.

Kontrol fjerner al impulsivitet – både ja og nej

Det sidste ord er for mig en nøgle. Kvinder som ikke kan sige nej og mænd OPDRAGES ind i kontrol vha. angst, og det er denne evne til at kontrollere “sig selv”, der fjerner al kontakt til impulsivitet (og lyst) og DERMED også evnen til uden at tænke, uden at træffe et valg – dvs. bare at flytte sig uden forklaring.

En måde at kontrollere på sker f.eks. ved at “fryse”. Dvs. gøre sig fuldstændigt ufølsom ved at spænde op i krop og intellekt. Bagsiden ved dette er, at al bevægelighed forsvinder.
Taktikken kendes fra mange insekter som “spiller døde”.

En kontrol-kontekst gør det sværere at flytte sig

Hvis det nu forholder sig sådan (- og det skal ingen tro på. Hvad jeg skriver kan opfattes som en invitation til at undersøge og opdage. – ) så betyder det, at en kontekst for et møde, hvor kontrollen ØGES i angst for “at gøre noget forkert” eller ikke at være “professionel nok” FASTHOLDER kvinder og mænd i en manglende evne til at flytte sig impulsivt?

Det fungerer præcis, som hvis en meget autoritær læge med professionel distance, i en monolog formulerer en diagnose med en sikkerhed, som var han/hun en altvidende Gud – og beder “patienten” om at underkaste sig den nødvendige behandling.

Der skal et meget lystent og impulsivt menneske til IKKE at tage imod DEN invitation i situationen.

Det er den samme bevægelse…

Når det går op for mennesker at evnen til at flytte sig impulsivt udtrykker DEN SAMME BEVÆGELSE, om vi kalder det for “ja” eller “nej”, så bliver det indlysende, hvor vigtigt det er at “aflære” mange års kontrol-adfærd.

Jeg ser mænd og kvinder undlade at flytte sig, “af hensyn” til den andens følelser. DE udholder hellere selv end at komme til at “såre nogen”. Graden af kontrol kan antage absurde dimensioner.

Nej STOP med at gøre kvinder – også kvinder som ikke kan sige nej – svage og sårbare!

Vi er alle sårbare

Alle mennesker er sårbare – det hører til sanselighed. ALT hvad jeg sanser med, er beskyttet af noget, der kan “lukke” for det. Jo sanseligere det er, jo lettere kan det såres.

Lær i stedet at åbne og lukke, spontant i enhver situation! Få øje på hvor let det er at flytte sig, selv når nogen holder fast!

For mig/os ER det simpelthen nummer ET at undersøge før noget som helst andet under overskriften “tantra”. De, der kommer hos os, har erfaret hvor meget det fylder, i det vi undersøger sammen .

 

Introduktionskursus til Mahamudra tantra massage

Kursus og forløb i mind-body-practice

Previous Article
Next Article